- Zatlač ho úplne, - vravel mu Jakub, - až nadoraz.
Chlapci stáli pod čerešňou a stavali stan. Juro sa práve snažil do zeme zatlačiť posledný kolík.
- Nejde! – kričal Juro, - ako keby sa bránil. Vždy keď po ňom buchnem, poskočí kúsok hore.
- Asi pod ním niečo je. Možno kameň, - povedal Jakub.
Chlapci začali hrabať, a vyhrabali 20 cm jamu, ale absolútne nič tam nenašli. Jamu znova zahrabali, ale posledný kolík nie a nie zatĺcť.
- Toto snáď neni možné, - rozčuľovali sa spoločne, - čo je ten kolík úplne vadný?
V tom na každom mieste, kde chlapci zatĺkli kolík, aj pod stanom, začalo niečo syčať. Tryskalo to zo zeme ako láva, ale nebolo to vidieť. Nebol to však ani plyn. Nemalo to prirodzené skupenstvo. Bola to láska. Horúca, čistá láska. Chlapci sa nemo a v čistom úžase prizerali na to, čo sa dialo. V tom stan začal horieť. Vzbĺkol. Z ničoho nič. Nie, nie z ničoho nič! Spôsobila to horúca, čistá láska, čo spod zeme tryskala.

***

Vďaka čistej láske, ktorú na vlastné oči videl pred siedmimi rokmi tryskať zo zeme, sa mu celkom zmenil život. Jakub sedel na pohovke vo svojom úplne novom poloprázdnom byte, a rozmýšľal o časoch, keď mal trinásť. Pri dverách niekto zazvonil. Bola to Gabika. Vedel to, lebo ho vopred ohlásila, že príde. S Gabikou chodil už odvtedy, keď mal trinásť. Začal s ňou chodiť pol roka potom, ako uvidel lásku.
Len málo ľudí vidí lásku, ale všetci ju cítia. Lenže človek, ktorý ju vidí, má väčšie šťastie.
Gabika bývala kedysi kúsok od školy, zakým čo on musel domov chodievať električkou. Pri škole bola jedna zastávka a nad ňou bola ďalšia – tam pri nej bola bývala Gabika. Jakub sa do nej zaľúbil tri dni po zážitku so stanom. Zmenila mu celý zvyšný život.
Zmenil kvôli nej svoju trasu smer domov – predtým chodieval električkou zo zastávky pri škole, ale zvykol si toho pol kilometra k jej domu odšlapať, lebo vždy tajne dúfal že ju stretne. Nikdy ju síce nestretol, ale svoju trasu nezmenil. Prispôsoboval sa jej v tom, že neskôr nechcela, aby o tom, že spolu chodia, niekto vedel. Keby nemal Gabrielu, začal by fajčiť, ale jej sa to nepáčilo, tak sa jej prispôsobil. Hovorí sa: „Láska hory prenáša.“
Dokonca aj keď sa potom odsťahovala z Bratislavy, šiel za ňou.

Láska čistá a horúca, povstaň, prebuď ľud!



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár