Pred pár dňami som pridal fotografiu ako sme s kamrátom pozbierali odpadky na kopci za mestom. Pár ľudí si ju všimlo a boli vďační/nadšení/povzbudiví.

Teraz k samotnej histórii toho, ako sme sa k tomu dostali.

Počas "bežnej" bedaty pri pivku v jednom z barov v centre mesta, kde hudba nehrá hlasnejšie ako je hlas bežnej reči, sme sa dostali do témy "my a naše mesto". Ako sme tak diskutovali, padlo viacero návrhov ako zmeniť naše mesto k lepšiemu. Ako viac zviditeľniť čo sa deje. Ako spraviť samotné mesto živším a lepším miestom pre mladých. Aby sa tu niečo robilo, aby sa o tom hovorilo. Trochu pozdvihnúť morálku mesta.

Nápadov bolo dosť od vysádzania stromčekov až po organizovanie "improvizačných" akcií typu skrytej kamery. Že reku budeme premýšľať a po istom čase to zase budeme preberať, čo nám z toho sedí, na čo si trúfneme a na čo hlavne máme peniaze.

Po niekoľkých mesiacoch sme sa akosi spontánne rozhodli, že treba začať "zdola". Že niekedy je jednoduchšie rozprávať o tom, ako je všetko na Slovensku zle, než zdvihnúť zadok a pokúsiť sa spraviť niečo pre svoje okolie. A možno, že pozbieranie odpadkov na kopci za mestom veľa nezmení, ale predstavte si, aké by to bolo keby 5 miliónov ľudí spravilo nejakú zdanlivo nevýznamnú vec, z ktorej nič osobne nemajú, ale ktorá o kúsok zlepší svet okolo nich.

Tak sme teda zobrali rukavice, vrecia na odpad a vybrali sa na ten kopček len 5 minút "výstupu" poza bytovky, kde sa stretávajú mladí z tohto okolia. Či už vypiť, posedieť, porozprávať sa, užiť si pekné chvíle s láskou a výhľadom na mesto...

Netrvalo dlho, bolo to presne pol hodiny, a mali sme 4 plné vrecia odpadu. Od sklenených fliaš od vodky a vína, cez obaly od prezervatívov, až po kovovú rúru. A to všetko len na ploche, no neviem koľko, ale veľa to nebolo.

A tam sa to začalo. Počas zbierania nás napadlo, prečo neurobiť/nekúpiť odpadkové koše a umiestniť ich na miesta ako toto. Na miesta kde sa mladí stretávajú, opekajú a odpadky odhadzujú na trávu, medzi stromy, kdekoľvek.

Niekedy medzitým nám jeden známy rozprával o istých "grantoch pre optimistov", kde Orange 200€ na dobrovoľnícku prácu. A keďže sme dobrovoľníci a optimisti, že na Slovensku sa stále dá niečo zmeniť, pustili sme sa do toho. Spísali sme projekt na nákup košov, informačných tabuliek a vriec na odpad.

Celkovo 6 košov (nie je to veľa, ale je to viac ako teraz rozmiestnime na miesta mimo (nie ďaleko, väčšinou do 20 minút chôdze) sídlisk, pripevníme informačné tabuľky o tom, prečo sme to spravili, a čo by mali/mohli spraviť tí mladí. Stačí len hádzať odpad do košov a keď je kôš plný odniesť ho k niektorému z najbližších kontajnerov.

Počas mája zorganizujeme pár brigád počas ktorých oslovíme ľudí zo sídlisk či nám nechcú pomôcť osadiť koše, poprípade s výmenou plných vriec za prázdne. Nič viac, nič menej.

Všetky peniaze z grantu budú dokladované a použité na koše, vrecia, tabuľky, promo a výmenu vriec, ktorú budeme zabezpečovať my, a snáď aj mladí.

Dúfam, že to osloví aj Vás a zorganizujete niečo podobné vo svojom meste!
A preto ešte raz: "Niekedy je jednoduchšie rozprávať o tom, ako je všetko na Slovensku zle, než zdvihnúť zadok a pokúsiť sa spraviť niečo pre svoje okolie. A možnože pozbieranie odpadkov na kopci za mestom veľa nezmení, ale predstavte si, aké by to bolo keby 5 miliónov ľudí spravilo nejakú zdanlivo nevýznamnú vec, z ktorej nič osobne nemajú, ale ktorá o kúsok zlepší svet okolo nich. Všetká česť tým, ktorí to už robia!"

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
motyylia  22. 4. 2014 13:00
super! držím palce aby sa vám darilo v šírení dobrej veci
U nás sa už pravidelne robia na jar a na jeseň takéto akcie a chodí tam už okolo stovky ľudí, je to krása
 fotka
zajkousko  22. 4. 2014 13:07
toto by si mal prečítať náš IMPERÁTOR FICO, aby konečne
pochopil, že na našom Slovensku existujú aj ľudia, ktorým nie je ľahostajné v akom prostredí žiju..... :-S
Napíš svoj komentár